Polítiques imprescindibles en una legislatura inesperada

Esther Díez. Regidora de Desenvolupament Sostenible, Medi Ambient i Mobilitat a l’Ajuntament d’Elx per Compromís.

L’any 2015 va marcar un punt disruptiu en la cronologia política de les últimes dècades. La mobilització dels ciutadans i ciutadanes progressistes es va materialitzar en governs de canvi a les quatre ciutats més grans del País Valencià, a centenars de municipis, i també, després de dècades, a la Generalitat Valenciana.

L’oportunitat va permetre aleshores que encetàrem un temps nou per retornar la reputació a les institucions públiques i, sobretot, per a que iniciàrem un temps en què la prioritat és teixir un sistema més just, més inclusiu i més sostenible.

Des del primer día en Compromís vam ser conscients de la trascendència del moment polític que estàvem vivint. A Elx l’anterior legislatura vam aconseguir traure endavant mesures que fan de la nostra una societat més equitativa i que permeten que moltes més persones tinguen una vida més digna i feliç.

Les ajudes per a pagar el rebut de l’IBI i de l’aigua, la rehabilitació dels col·legis i instituts, l’ampliació de parc empresarial, el creixement del servei de bus i de Bicielx, les ajudes a la rehabilitació de vivendes, la protecció dels espais naturals o les millores en les instal·lacions esportives són alguns dels millors exemples de l’estratègia municipal.

Aquesta segona legislatura del govern de progrès a Elx esdevenia, per tant, una oportunitat única per consolidar les transformacions encetades i aprofundir en les polítiques socials i ambientals. Però la irrupció de la pandèmia per covid-19 ara ja fa un any alterà totes les previsions.

La pandèmia ens ha obligat a canviar plans i pressupostos. Entre 2020 i els mesos que portem de 2021 hem activat 15 milions d’euros per aliviar la situació dels professionals més afectats per les restriccions. A ells, s’afegeix l’increment de les partides de polítiques socials fins els 9,8 milions d’euros.

Certament hem canviat noms de moltes partides estos mesos i hem hagut d’atendre situacions que no esperàvem. Però el model i les prioritats continuen sent els mateixos que sempre hem defensat des de Compromís, perquè el primer objectiu segueix sent rescatar persones i fer de la nostra una ciutat més amable i habitable.

Per això, lluny d’aparcar la transformació urbana d’Elx, l’hem impulsat amb força en el context de la pandèmia.El virus no ha aturat la peatonalització de la Corredora, els nous carrils bici, la creació del campus tecnològic, l’arribada dels nous autobusos híbrids, l’ampliació del parc empresarial, la construcció de plataformes úniques…Perquè el municipi verd pel que treballem és ara més necessari que mai.

Si una cosa ens ha recordat la pandèmia és la responsabilitat que tenim els representants polítics d’actuar amb coherència per fer front al moment crucial que vivim. Hem d’activar canvis profunds amb els que garantim la igualtat d’oportunitats dels nostres veïns i veïnes, la inclusió dels diferents col·lectius, serveis públics de qualitat, la modernització urbana dels barris i pedanies, la protecció del nostre patrimoni rural i natural i el desenvolupament d’un model econòmic sostenible.

En definitiva, l’estratègia Elx 2030 cobra encara més sentit en aquest context en què ens juguem la qualitat de vida dels il·licitans i il·licitanes i de les futures generacions.

A la meitat ja d’aquesta nova legislatura, considere que si les persones que formem part d’Iniciativa i Compromís tornem la vista cap a 2015 podem visualitzar la trascendència dels canvis que hem posat en marxa. Perquè podem encarar millor esta crisi gràcies al treball que realitzem des d’aleshores.

La millora en l’atenció a dependents, la gratuïtat dels llibres de text, l’accès universal a la sanitat, les polítiques d’inserció laboral o la lluita contra l’emergència climàtica són alguns dels millors exemples que millor simbolitzen com de trascendentals són les mesures que apliquem i quant poden millorar la vida de les persones.

En els dos anys que resten hem de seguir abanderant aquesta resposta social i sostenible a la nova crisi, d’aquestes polítiques depén el futur de moltes persones. Seguim treballant per a que puguen fer realitat els seus projectes de vida.

 

mgonzalezm91

Add comment