Paraules amb Iniciativa

PRESSUPOSTOS PER LA RECUPERACIÓ DE L’AGRICULTURA I EL MEDI AMBIENT

Mireia Mollà, Consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climática i Transició Ecològica

Els pressupostos de la conselleria per a 2022 suposen un avanç considerable en dues fronts d’assistència a l’agricultura ja que, per primera vegada, s’inclou una línia d’ajudes per als agricultors i agricultores afectats pel cotonet i es redobla l’aposta per la lluita biològica contra plagues, i per altra banda els comptes d’Agricultura, desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica augmenten per a impulsar la implantació de renovables i l’autoconsum i l’adaptació del sector primari i agroalimentari.

A més a més, el pressupost inclou també partides destinades a la protecció de la posidònia, la recuperació i l’ordenació de la massa forestal i la millora de les infraestructures hidràuliques, en este sentit cal destacar que els comptes de 2022 fixen com a prioritat les polítiques de recuperació econòmica del sector agrari i de transició ecològica i protecció de la biodiversitat. 

Esta afirmació es sosté en el fet que la Conselleria disposarà en 2022 de 571 milions d’euros, la qual cosa representa un increment de quasi el 21 %, unes xifres que, en el cas de la Secretaria Autonòmica d’Agricultura i Desenvolupament Rural, es tradueixen en un increment de 3 milions d’euros, ja que passen de 275,6 milions a un total de 278,5, incloent-hi els fons europeus. Pel que fa a la Secretaria Autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, que té un pes del 41 % en els comptes de la Conselleria, es passa de 166 milions a 238 milions.

Com s’ha dit entre les principals línies pressupostàries en destaca la inclusió, per primera vegada, en els comptes d’una línia d’ajudes per als agricultors afectats per la plaga del cotonet de tres milions d’euros, que es podrà ampliar en cas que siga necessari que s’afegixen a la resta de línies d’ajuda als agricultors. Cal recordat que la Comunitat Valenciana és la que més diners aporta a l’assegurança agrària per a ajudar els productors, ajudes que assoleixen els diversos sectors com el de la pesca, que també n’ha augmentat la partida un 16 % respecte de l’any en curs per a ajudar els pescadors a afrontar les parades biològiques establides per la Unió Europea al Mediterrani.

Sense dubtes l’aposta del departament és la lluita biològica contra les plagues, que es tradueix en la important inversió de 14 milions en la reconversió del centre de Caudete de las Fuentes com a centre de referència europea i dos centres més que completen l’estratègia, així com l’aposta per consolidar l’IVIA com a centre de referència.

Amb tot, gràcies al pressupostos la Comunitat Valenciana serà la primera autonomia que destinarà una partida d’un milió d’euros a impulsar la Llei de protecció i benestar dels animals de companyia; l’aposta per la potenciació dels productes ecològics i de proximitat valencians; l’augment de les ajudes de la política agrària comuna, que s’incrementen un 7 % a un màxim de 29 milions d’euros, i una nova partida de poca quantia econòmica 100.000 euros, però necessària, per a estudiar el desaprofitament alimentari.

Pel que suposa als comptes de la Secretaria Autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica s’incrementen de manera notable els diners destinats a Medi Natural gràcies als fons de recuperació europeus que se suma a l’augment de 5,5 a 19,6 milions d’euros del programa de Transició Ecològica per a impulsar la instal·lació d’energies renovables i l’autoconsum energètic.

Finalment cal destacar tres aspecte destacables com són el programa de Prevenció d’incendis forestals s’incrementa un 16,6 %, mentre que als programes destinats a la regeneració i la gestió forestal es destinen 34,7 milions, les noves partides destinades a la protecció de la vigilància mediambiental de la posidònia als municipis costaners, i els 14 milions d’euros que es destinaran a preservar la diversitat mediambiental del Parc Natural de l’Albufera.

També, com a titular d’Agricultura i Transició Ecològica vull expressar la meua satisfacció pels avanços en la separació dels residus en origen i les inversions previstes en matèria de plans zonals de residus, així com en plantes de compostatge i reciclatge d’envasos.

mgonzalezm91

Add comment

El més recent