Paraules amb Iniciativa

Compartim les trinxeres

Per Alberto Ibáñez Mezquita

Dràsticament, després que en 2015 arribarem opcions feministes als governs, enguany tindrem un 25 de novembre amb els ultres al govern de la Generalitat i de molts dels nostres municipis. La seua presència i capacitat de marcar l’agenda mediàtica arrossega al conjunt dels seus governs, per més que busquen netejar-se les consciències, i suposa un menyspreu a les víctimes, la negació de la violència masclista i, per tant, la impossibilitat de donar una alternativa democràtica al masclisme.

I justament en això m’agradaria centrar-me. En 2017, amb el lideratge de Mónica Oltra, vam assolir un acord històric entre les administracions, moviment feminista, partits polítics, agents econòmics i socials, Universitat, cossos de seguretat de l’Estat, poder judicial i el tercer sector “El Pacte Valencià contra la violència de gènere i masclista” (l’amnistia, el socialisme o el feminisme són diferents pretextos del mateix malestar). No sé com acabarà l’exaltació d’una masculinitat ferida que troba l’ocasió de reparar-se, d’agermanar-se en el seu “instint protector” i salvar la pàtria. Però, crec que no podem ignorar-la. No ajuda gens creure que és una batalla només de cayetanos i aburgesats. Això no treu que entre els caps de les protestes hi haja nets de falangistes de tota la vida i hereus de bones fortunes del país. Però, també joves precaris que compren els seus uniformes de pijo al Vinted, divorciats de barris perifèrics o tipus desclassats que prefereixen culpar als seus iguals d’altres països abans que als milmilionaris. I, també, encara que amb menor mesura, hi ha dones. I, encara que ens moleste, o ens faça mal al cor, són tant dones com les que ompliu els carrers el 8 de març.

Hem de trencar amb les trinxeres, els carnets de puresa i la mirada neoliberal que redueix causes comunes a realitats identitàries. De nou, com deia abans, trobe imprescindible recuperar la mirada estructural sobre el patriarcat, recuperar el consens de base sobre el que vam escriure i acordar el pacte valencià contra la violència masclista.

Estic convençut que quan publiquem la revista hi haurà govern progressista i plurinacional en l’Estat. Tindrem una oportunitat fantàstica per a anar més enllà de criticar al govern ultra de la Generalitat. Tindrem una oportunitat per a, en primer lloc, i em permetran que em pose la tireta abans de la ferida, destinar més i millors recursos a l’atenció integral a les dones, xiquets i xiquetes supervivents de la violència masclista així com en campanyes específiques de sensibilització.

Però sobretot a disposar d’una agenda transformadora basada en la conquesta de nous drets socials, que allibere temps per a la vida, millors salaris, dret a l’habitatge digne, més cultura i nous referents que assumisquen com a prioritat combatre els malestars de la masculinitat. Probablement, en aquest moment, penses que no hi ha motius, o almenys, mentre assassinen a dones pel fet de ser dones (52 enguany), i que el victimisme dels homes és una forma de retindre privilegis o d’endarrerir conquestes feministes. De veres creieu que ser home hui és fàcil? Representem el 90% de la població reclusa (privada de llibertat), ens suïcidem tres voltes més, som el 80% de les víctimes mortals en accidents de trànsit, tenim una esperança de vida 6 anys menor, i podríem seguir parlant de soledat no desitjada, la manca de xarxes afectives o de la castració emocional. Però, igualment podria enumerar tantes o més de qüestions que afecten negativament a les dones com la bretxa salarial i en pensions, violació, matrimonis forçats o la síndrome de la impostora.

El parany, la clau de volta, és creure que s’ha de competir en qui està pitjor o qui porta més segles pitjor. La feminista Bell Hooks impugnava una de les bases que envalenteixen a la turba masclista (i que massa voltes hem provocat nosaltres comunicativament) com és la idea que les dones avancen quan els homes perdem privilegis, és a dir, a major èxit del feminisme pitjor per a nosaltres (els homes). La frustració, la nostàlgia o la por a perdre (allò que realment ja no tenen) explica fortament part del que està passant. Hi ha altres factors que per extensió no em puc detindre a analitzar.

La resposta democràtica al masclisme ha de ser emancipadora i inclusiva ha d’aportar certeses i millores per a totes i tots. Aquesta responsabilitat és fonamentalment dels partits emancipadors i particularment que els homes també posem els nostres malestars, pors i vulnerabilitats en l’agenda. Un feminisme del 99% on ens donem la mà des de la nostra diversitat per a disputar la llibertat, el benestar i la felicitat als més poderosos. En les nostres mans, sense ansietat, està poder capgirar els marcs i obrir bretxes que aporten llum, pau i desig de caminar.

Portaveu d’Iniciativa del Poble Valencià i diputat a les Corts de l’Estat

Add comment