Paraules amb Iniciativa

Comença el Botànic II!

Aitana Mas

Amb l’aprovació dels pressupostos per a l’any 2020 el Botànic II comença a funcionar a ple rendiment amb la millor de les eïnes: uns pressupostos que tornen a apostar per la despesa social i la dinamització econòmica com a impulsores de l’Estat de Benestar.

L’economia espanyola, com els acadèmics afirmen, ha estat basant-se, en la seua major part, en el propi consum intern. És a dir, cada euro que els valencians i les valencianes estalviem amb una gestió eficient en sanitat, educació o vivenda és un euro dedicat al consum de béns i serveis. I per això, mesures com la renda valenciana d’inclusió (amb un augment de més de 168 milions d’€) o els més de 80 milions destinats als serveis socials municipals suposen un revulsiu dins de l’espectre econòmic.

Però, a més, l’increment de les polítiques actives d’ocupació o els més de 163 milions dedicats a la política industrial; iniciant la 3a fase del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana o incrementant un 61,5% les línies d’ajuda a les iniciatives empresarials van a fer de la nostra economia d’una plural, sostenible i diversa.

D’altra banda, no podem oblidar l’emergència climàtica declarada al nostre territori només fa uns mesos i que, òbviament, ha d’anar acompanyada de mesures concretes. D’ahí que se destinen 1,7 milions d’€ a programes locals de lluita contra el canvi climàtic així com més de 2 milions a acompanyar als municipis en la transició energètica a la fi de poder descarbonitzar l’economia.

A més, aquests comptes, també suposen una reivindicació front al govern de l’Estat espanyol pel que fa a l’infrafinançament que sofrim, incloent els 1.325 milions d’€ que ens pertocarien d’acord amb el nostre pes poblacional; pel que fa a la dependència augmenten del 12 al 20% l’aportació del govern central (que recorde té l’obligació de proporcionar el 50%);i per últim, 344 milions d’€ de l’històric FOGA per l’atenció sanitària a persones desplaçades a altres CCAA.

Ara, amb l’esperada arribada d’un govern progressista a Madrid és el moment, més que mai, de mantindre estes reivindicacions justes. El poble valencià ha de poder equiparar-se als mateixos drets que la resta d’Espanya. I si aquests fons no arriben ràpidament trobaran a Compromís en primera línia, com sempre hem estat, en la reclamació d’un model transitori que compense aquest maltractament.

Per últim, no puc deixar de donar una dada que per a aquells i aquelles que som del sud d’aquest allargat país, és la millor que ens han donat en els últims anys: els pressupostos de la Generalitat per a l’any 2020 contemplen una inversió territorialitzada a la província d’Alacant d’un 39,3%, és a dir, 2’3 punts per damunt del nostre pes poblacional.

Les nostres comarques han estat maltractades pels governs anteriors del PP així com pels diferents governs de l’Estat espanyol i ara, amb estos comptes, la Generalitat fa un pas important vertebrant de manera decidida el nostre territori.

Aquests no seran els millors pressupostos de la història, és clar, però sí ho són donats els recursos humans dels que disposem i la situació de desacceleració econòmica que comencem a viure.

Són uns pressupostos reals, prudents i centrats en no deixar a ningú enrere. Són uns pressupostos que enceten la que esperem siga la llarga vida del Botànic II!

mgonzalezm91

Add comment