Paraules amb Iniciativa

Treballar quatre dies per setmana

Paco Garcia Latorre. Regidor en l’Ajuntament de Llíria i Coportaveu d’Iniciativa del Poble Valencià

Des de fa un temps les forces ecosocialistes de l’Estat com Compromís o Mas País han llançat el debat de poder estudiar i començar a implantar de forma gradual la jornada laboral de 32 hores en quatre dies per setmana sense cap reducció salarial.

Esta mesura, que no és una aspiració utòpica, ja que està aplicant-se en alguns països del mon, com Alemanya, Japó, Finlàndia o Nova Zelanda a nivell d’empreses multinacionals, ha trobat un recolzament directe en el Govern del Botànic, que en els pressupostos del 2021 ja ha destinat 4 milions d’euros per dur endavant proves pilots en empreses valencianes.

Mentre el Govern d’Espanya ha desestimat esta proposta al Congrés, la Generalitat torna a ser capdavantera i pionera en matèria de drets socials i laborals.  Labora ha desenvolupat una estratègia en matèria de treball i ocupació a la nostra Comunitat, i una de les mesures que recull el document és la setmana laboral de quatre dies. Així, el País Valencià serà el primer territori de l’Estat en implantar esta mesura laboral.

La proposta suposa una mesura democràtica, ja que no és lliure aquell que no disposa de temps per a pensar o cuidar dels nostres, per a poder participar de la política o per a tindre una bona conciliació familiar. Igualment suposa una mesura verda, ja que amb ella s’evitaran majors desplaçaments als llocs de treball o s’habilitaran noves tecnologies per fer més dinàmiques i actives les jornades laborals, com s’ha vist clarament en temps de pandèmia, on molta activitat econòmica i administrativa s’ha fet mitjançant el teletreball.

Es una proposta que millora la salut, disminueix l’estrès i ajuda a les persones en edat laboral a gaudir de la vida. No es poden passar les jornades del treball a casa i de casa al treball, sense tindre temps de relació familiar o social.

A més, tindre una jornada laboral de quatre dies setmanals comporta una mesura econòmica, on la clau està en la innovació i la productivitat de les hores realment treballades. Hem passat del Segle XIX on es treballava de mitjana 11 hores, al Segle XX on la mitja es de 8 hores, multiplicant per vuit la productivitat de les empreses. És moment de fer una transició ecològica basada en la innovació i la generació d’ocupació amb la creació d’un nou model productiu basat en la econovida, on pogam alliberar temps per ser mes creatius, mes productius i mes racionals amb la sostenibilitat del planeta.

Al igual que s’introdueixen mesures per racionalitzar el recursos naturals i la sostenibilitat dels processos productius, hem d’avançar en els usos dels temps i la implementació de la tecnologia i la innovació en el modus de producció, on la força del treball tinga noves dimensions i la seua capacitat de rendiment siga major i amb mes qualitat.

Ara és el moment, la crisis sanitària ens ha porta a una nova era, on hem d’aprofitar els recursos de la reconstrucció per a reactivar, reiniciar i abordar els reptes laborals del segle XXI. La jornada de quatre dies setmanals és un d’ells.

mgonzalezm91

Add comment