La cultura, servei essencial d’una societat

Gloria Tello Company. Regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València. Presidenta del Palau de la Música i de la Mostra de Cine. Diputada de Teatres, MUVIM i Premi Iturbi a la Diputació de València

La situació de crisi sanitària actual que està travessant Espanya, igual que la majoria de països, derivada de la pandèmia COVID-19 i la consegüent declaració de l’Estat d’Alarma, ha impactat de forma molt acusada i directa en el sector de les indústries culturals.

Esta crisi, va provocar la cancel·lació de tots els esdeveniments i espectacles de caràcter cultural en espais públics i privats. De la mateixa manera, a causa de les restriccions de viatges fruit del tancament de fronteres, s’han suspès els espectacles, recitals, actuacions, exposicions, i altres activitats culturals programades d’artistes d’altres punts del territori valencià, així com de la resta de l’Estat i d’altres països.

Tot això, ha impactat de forma molt negativa en els ingressos, tant dels espais públics, com dels agents culturals privats (en la seua majoria xicotetes companyies o autònoms), un col·lectiu laboral i empresarial, la subsistència del qual està vinculada al volum de contractacions.

Cal tirar la vista enrere, per entendre el perquè de la precarietat al sector cultural i als seus professionals. Des del començament de la democràcia (i no diguem en la dictadura), no hi ha hagut cap govern que fera una aposta ferma per fer de la cultura un veritable motor econòmic, per apreciar la seua potencialitat, ni per valorar-la com a dret essencial que hauria de ser. 

La cultura sempre ha suposat un xicotet percentatge als pressupostos públics i sovint es confon amb entreteniment, en compte de valorar-la com un dret, com un element cohesionador que reforça el sentiment de pertinença a un territori, que ens ensenya qui som, d’on venim i ens permet créixer com a éssers humans.

Les anàlisis expertes, acadèmiques i institucionals, a més, mostren, des de fa uns anys, la creixent importància estratègica de les industries culturals i creatives, com a jaciment d’emprenedors i ocupació a tota Europa.  L’activitat cultural d’un territori compta amb un important suport científic i pràctic com a conductora i connectora de persones. I el seu ús per a generar fortalesa mental i anímica o inclusió social, es troba en constant augment als països avançats i emergents.

En temps de crisi, a més, la cultura s’ha demostrat més important que mai. Amb milions de ciutadans confinats en les seues llars, han segut la música, les pel·lícules, els llibres i els espectacles en línia els que han representat una font de consol i esperança. La cultura s’ha erigit com un factor essencial del benestar psicològic de milions de persones durant l’Estat d’Alarma.

Davant aquesta situació, hauríem de reflexionar i entendre el seu paper fonamental en la societat i es fa necessari articular mesures de caràcter excepcional perquè des de l’àmbit públic, a escala municipal, autonòmica i estatal, puga pal·liar-se esta circumstància que travessa el sector, a fi d’assegurar la seua supervivència i tenir capacitat de reacció per a les programacions culturals que es reprenguen.

L’Ajuntament de València ha fet pública la seua aposta ferma per la cultura com un servei públic essencial. Sense cap mena de dubte, estem convençudes i convençuts que la recuperació de la cultura, serà vital per a la recuperació de l’economia local i de la salut de la ciutadania.

Des de la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València, hem elaborat un pla de xoc, que abasta al conjunt dels sectors culturals, perquè ningú es quede enrere, amb línies de treball com aquestes:

  • Creació de l’Oficina de la València Music City.
  • Cancel·lacions 0, apostant pel manteniment dels contractes vigents, ajornant-los a noves dates.
  • Garantia de liquiditat de les pimes i professionals autònoms de tots els sectors culturals i creatius.
  • Plans coordinats per al reinici de l’activitat d’aquells establiments i contenidors culturals públics i privats, amb la incorporació de les mesures sanitàries necessàries i amb campanyes de difusió i reactivació de públics.
  • Reforçament de les convocatòries d’ajudes adreçades a tots els agents culturals i professionals de la cultura.

Així, hem proposat una primera bateria d’actuacions, finançades pel pressupost municipal, amb l’objectiu que l’actual crisi puga traduir-se en oportunitats de recuperació i revitalització de teixit cultural local. 

Ens agradaria fer d’esta necessitat virtut i deixar enrere definitivament aquells temps passats, posant en l’epicentre de la política la cultura com a servei essencial d’una societat.

mgonzalezm91

Add comment