Paraules amb Iniciativa

PER UN PORT QUE MIRE A LA CIUTAT. Moció proposta de Compromís

El Port de València és una infraestructura enclavada dins la ciutat, íntimament vinculada a la ciutat i la seua àrea metropolitana. La declaració d’impacte ambiental per a l’ampliació del Port de València atorgada pel Ministeri de Medi Ambient en 2007 es pronuncia favorablement i estableix condicionants exclusivament sobre una de les alternatives proposades pels promotors del projecte.

A hores d’ara som coneixedores d’una modificació substancial del projecte d’ampliació del Port de València que afecta la ubicació de la terminal de contenidors, eliminació d’un contradic, perllongar 500 metres l’actual dic d’abric, increment d’àrids de farciment, canvi de localització del canal d’accés dels grans vaixells mercants i, per tant, de la zona de dragat. L’abast de les conseqüències ambientals del projecte modificat no han estat avaluades ni són equiparables a les de l’alternativa constructiva aprovada.

En aquest sentit, cal recordar que la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) acceptaúnicament una proposta concreta i concisa al projecte, en concret: “Se ha elegido la alternativa 4, considerándose menores los efectos  negativos sobre el medio, destacando que implica un menor volumen de dragado que el resto de alternativas, así como una menor superficie de explanadas y movimiento de tierras”.

A més, l’Autoritat Portuària de València actualment afirma de forma explícita que aquesta terminal de contenidors necessita, per a poder ser operativa i viable, la construcció d’un accés viari diferenciat pel nord per a tràfec pesat al Port de València així com de l’accés sud.I per tant, es contradiu ella mateixa i anul·la de facte la proposta aprovada en el 2007 que diu “que, tanto en la fase de ejecución como en la fase de explotación, la redde accesos terrestres al Puerto permite al tráfico pesado llegar al interiordel mismo a través de la V-30, sin necesidad de circular por el viariourbano.

Aquestos accessos que ara semblen imprescindibles per a la viabilitat del projecte, no ha estat contretats, ni projectats, ni pressupostats, ni tampoc han passat cap tipus d’avaluació ambiental. Per tant les propostes que van des d’un túnel submarí, fins al transportper ferrocarril, per tal d’alleugerir el trànsit a l’àrea metropolitana de València i la seua incidència a la contaminació atmosfèrica, nio cap altra, han sigut presentats amb el projecte.

Tanmateix, s’estima inevitable un notable increment del tràfic de contenidors, atès que la nova terminal pretén duplicar les xifres actuals. Per tant, ja siga per l’accés sud o nord existent o per vies alternatives no programades, aquest augment del tràfic i les conseqüències directes per a la població de l’àrea metropolitana no han sigut objecte ni d’avaluació de viabilitat econòmica, territorial, social niambiental.

És evident, que allò que s’anomena “projecte” es tracta en realitat d’un conjunt significatiu de projectes, alguns d’ells sense desenvolupar, però inseparables en l’anàlisi conjunta de les conseqüències mediambientals, socials i econòmiques. És a dir, un Pla que com a tal, requereix  la seua adequada redacció com a tal i entre altres, la pertinent Avaluació Ambiental Estratègica de tot el conjunt i les zones afectades, tal com especifica la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental.

 

Aquest nou Pla, a més ha de tindre en compte la normativa vigent, que recull des de la Xarxa Natura 2000 i totes les directrius de protecció del medi de la UE, fins a la recentdeclaració de l’horta valenciana com a Patrimoni Agrícola Mundial per la FAO.

Així mateix, el context jurídic autonòmic de protecció i planificació territorial ha variat substancialment entre 2015 i 2019 respecte al de 2007: la Llei de l’Horta aprovada per les Corts Valencianes, el Pla d’acció territorial d’ordenació i dinamització de l’Horta de València i el PATIVEL aprovats pel Consell. També el Consell va aprovar recentment la Declaració d’Emergència Climàtica al nostre territori. Entre els compromisos inclosos en dita Declaració consta el de garantir que la situació d’emergència climàtica és tinguda en compte el disseny, desenvolupament i aplicació de les diverses polítiques públiques sectorials, incloses les de transport i territori.

Tot això fa necessàriala immediata revisió de l’anomenat projecte d’ampliació del port de València, en quant a la legalitat de la proposta d’una banda i d’altra, ens ofereix una oportunitat per abordar una revisió conjunta del futur del litoral valencià i de la seua àrea metropolitana. Una nova mirada que contemple un diàleg conjunt amb els governs autonòmic i locals, democràticament elegits, així com la imprescindible participació ciutadana.

Cal una nova anàlisi dintre del context actual per a dotar de rendibilitat i de futur als ports valencians i sobretot cal no caure en paranys del passat de projectes faraònics, contaminants i ruïnosos.

 

Per aquestsmotius es proposa l’adopció dels següents acords:


PRIMER
. Instaral Govern d’Espanya perquè considere un projecte únic totes les afeccions derivades de la possible ampliació del Port de València i inicie d’urgència conjuntament amb els governs locals i autonòmic un Pla Estratègic del Litoral i l’Àrea Metropolitana de València. Tot tenint en compte les condicions actuals d’emergència climàtica i les exigències de protecció ambiental i territorial derivades de la normativa vigent, així com la declaració de Patrimoni Agrícola Mundial per la FAO.

SEGON. Instaral Consell a fer un mapa de la contaminació de l’àrea d’influència del port seguint el que marca la Directiva Europea 2008/50/CE Relativa a la qualitat de l’aire ambient i a una atmòfera més neta en Europa.

TERCER.Instaral Consell a ferun informe sobre el cost sanitari que suposa la contaminació ambiental de l’actual activitat portuària sobre la salut de la població que viu en l’àrea metropolitana de València.

QUART. Instaral Port a complir amb la normativa vigent i garantir el futur de l’Horta, la marjal, l’Albufera, la conservació de les platgesdel nord i del sud i tota l’activitateconòmica que suposa en estes zones el turisme, l’agricultura, la pesca, així com el valor dela forma de vidatradicional,mitjançant la no adjudicació de l’ampliació del Port, atès que no compleix la normativa vigent.

CINQUÉ.Instaral Govern d’Espanya per modificar el Decret Legislatiu 2/2011, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei de Ports de l’Estat i la Marina Mercant, amb l’objectiu de:

  • Incorporar les recomanacions de l’agenda  de l’Associació Internacional de Ciutats Portuàries (AIVP 2030) relatives a la interacció port-ciutat i els seus objectius de desenvolupament sostenible.
  • Millora de la transparència i multilateralitat enel disseny ila presa de decisionsambles diferents administracions implicades segons les competències en matèria d’urbanisme, paisatgei ordenació del territori.
  • Democratització de l’espai, incorporant la ciutadania i als seus representants als consells i espais de decisió del disseny de plans estratègics i d’interacció amb les ciutats.
  • Una definició objectiva i més concreta del concepte d’interès general aplicat als àmbits estrictament portuaris (activitats industrials, comercials, logístics i de trànsit de passatgers) i que tinga en compte la seua relació amb l’urbanisme,elterritorii el medi.

SISÉ. Instaral Consell a que nomene d’urgència una nova presidència i membres del consell d’administració de l’autoritat portuària de València que garantisca les normes vigents i que vigile pels interessos públics.

mgonzalezm91

Add comment

El més recent