Un repte més en la vida: Feminismes amb Iniciativa

Per Empar Fayos, militant feminista i coordinadora del grup Feminismes amb Iniciativa.

Una vesprada de bojos, com quasi totes en el treball, sona el telèfon, una veu coneguda i, com el que no vol la cosa, em demana que escriga sobre Feminismes. Jo, una dona que quasi ningú coneix dins d’Iniciativa… Podria preocupar-me, però millor ocupar-me. Així que anem allà.

Per als quals no sapieu gens de mi em presente; Em dic Empar Fayos, tinc 55 anys, sóc dona, rural i visc a La Pobla del Duc, un poble xicotet, agrícola, situat a La Vall d’Albaida i que pertany a les Comarques Centrals del País València. Sóc autònoma des dels 24 anys, fundadora de AER, associació d’emprenedors rurals, on en l’actualitat sóc presidenta, sóc membre de diversos col·lectius feministes com La Malva, Soriques, Alerta Feminista i Dónes amb Compromís i, segons alguns dels meus amics, lluitadora de causes perdudes. Discrepe totalment, cap causa és perduda, com vam demostrar amb la que em va portar a Iniciativa, 6 llargs anys plantant cara al PP contra la imposició de la instal·lació d’una planta incineradora de processament de residus d’animals de recerca i de malalties perilloses com el mal de la vaques boges, aguantàrem el que no estava escrit, i la nostra tossuderia, els jutjats i el canvi polític en el govern del Pais València feren que la causa perduda es transformara en una victòria in-creïble. Claríssim queda que les coses es canvien des de les barricades, però també des de dins de l’organigrama polític, per amistat amb un lluitador amb el qual vaig compartir aquests 6 anys i per convenciment que en Iniciativa la dona no és mer adorn, sinó que pot liderar un projecte que il·lusiona, que pot canviar les coses sense perdre el somriure. Per tot açò i molt mes, massa llarg d’explicar en unes línies, estic en Iniciativa.

Encara que semble increïble la primera sorpresa pel meu nomenament vaig ser jo: responsable de la Secretaria de Feminismes amb Iniciativa. Arrancar un projecte tan necessari com ambiciós des de zero era tot un repte que vaig acceptar sense saber molt bé on em ficava.

He de confessar que els principis van ser molt durs, tot cares noves, formes noves, protocols, dubtes, moltes estones de solitud i de ganes de tirar la tovallola però vam anar donant passos i ara Feminismes amb Iniciativa compta amb un extraordinari equip que representa a tot el territori del Pais Valencià i tinc, tenim l’enorme satisfacció d’anar avançant amb pas ferm per al que es cree aquesta secretaria, promoure la consciència social i l’acció política per la igualtat de gènere substituint els models masclistes dominants per nous models alternatius basats en la #IgualtatReal, perquè dins d’Iniciativa la paritat és una cosa que portem en el nostre ADN i no un contingent a cobrir. Per que som el que fem i no el que diem, prediquem amb l’exemple en tots els nostres actes tant públics com de portes endins.

Per a ajudar en la comunicació entre totes/tots i pensant a matar la solitud comencem creant un grup de WhatsApp on dones i homes d’Iniciativa compar- teixen opinions, esdeveniments, dubtes, informació, moltes converses amb persones que no coneixia i que entre elles algunes tampoc es posaven cara, la trobada d’estiu de Dones amb Compromís en Vila Real va ser el moment de conèixer-nos en persona, organitzem un autobús per a viatjar juntes a l’esdeveniment i conèixer-nos, com ens sobrava algun seient els vam oferir a les nostres companyes de coalició del Bloc, els riures i el bon rotllo va ser la constant en l’anada i la tornada. Senzillament va ser tota una experiència a repetir.

Des que es va crear aquesta secretaria, hem assistit a multitud d’esdeveniments i jornades en alguns casos per a donar suport i abrigallar a les companyes i companys d’Iniciativa que participen en les taules redones o en fòrums de debat com en els últims actes als quals hem assistit sobre el Pacte Valencià sobre la violència de gènere o la presentació del la campanya #AssenyalaElMasclisme.

L’últim acte al que hem assistit va ser el 25N, on compartim taula amb Dolors Pérez i Pasqual Mollà, i es va llegir el manifest contra la violència de gènere que havia fet Feminismes, aquest acte va tenir lloc a Parcent, un poble xicotet de la província d’Alacant, amb un col·lectiu d’Iniciativa molt motivat, acabem la jornada amb un menjar on es perllongue la tertúlia i les opinions sobre molt diversos temes actuals que els preocupen a alguns d’ells com era el Brexit.

Els objectius d’aquesta secretària són aconseguir anar donant passos cap a un canvi real de la societat, ho explique amb un exemple: aquest cap de setmana va tenir lloc un esdeveniment sobre la violència de gènere que ajude a organitzar i em va passar auna cosa molt reveladora. Venia Mar Vicent, vicepresidenta i fundadora de l’associació feminista Dónes Xateba i el responsable del destacament de la guàrdia civil de la nostra demarcació per a explicar-nos els protocols a seguir en casos de violència de gènere, ens va sorprendre per la sensibilitat, l’enfocament de cura i ajuda a la víctima des del minut un, les conviccions de quant hem d’avançar com a societat si volem acabar amb la xacra de la violència masclista, la humilitat i el reconeixement de la realitat en la qual hem sigut educats (patriarcal, masclista i totalment injusta amb les dones) i com el mateix s’hi havia “autoeducat” per a canviar el seu punt de vista.

Açò ja sorprèn en qualsevol persona, però àdhuc més sorprèn en un repre- sentant d’un col·lectiu com és el de la guàrdia civil que té la imatge que té. He de reconèixer que Fran, que així es diu, va trencar tots els meus estereotips i prejudicis que tinc sobre aquest cos, li felicite i li vaig confessar la meua sorpre- sa com quan va dir que el percentatge de denúncies falses és tan xicotet que es podria dir no no existeixen i que són l’excepció i la nota discordant. Hem de treballar perquè aquest tipus de coses siguen la norma, i no l’excepció.

Des de fa poc més d’un mes també estem presents en les xarxes socials, ens podeu seguir, a Facebook https://www. facebook.com/feminismesambiniciativa/ i a Twitter @FemInismesIdPV , per a entrar en el grup de WhatsApp demana-ho a qualsevol que ja estiga en ell, així de fàcil, perquè tots som administradors.

Des d’aquestes línies em complau informar-vos dels treballs que estem realitzant per a donar forma a Trobades presencials amb taules redones i espais de debat, conferències, reunions internes i campanyes de sensibilització tant internes com externes, amb la finalitat d’aconseguir la conscienciació de la ciutadania i la nostra pròpia.

Us anirem informant de dates i llocs on tindran lloc al llarg del 2018 de tots aquests esdeveniments en els quals us animem a participar.

 

paulasimo

Add comment

css.php