Paraules amb Iniciativa

52 dones assassinades per violència masclista, i negacionistes a les institucions

Per M. Carmen González

Anem cap a un 25N protagonitzat per discursos negacionistes que han trencat el consens institucional estimulant als agressors i incrementant el nombre de dones assassinades.

La violència patriarcal està basada en una situació de desigualtat en el marc d’un sistema de relacions de dominació dels homes sobre les dones, això és una qüestió d’estat que s’ha d’abordar de manera integral.

Com afrontem la violència de gènere de forma integral?

Per començar és necessari que hi haja un pacte de totes les forces democràtiques on cal una desaprovació social de la violència de gènere i es promocionen rols de gènere més igualitaris. És imprescindible que l’extrema dreta negacionista de la violència de gènere canvie el seu discurs i reconega aquesta violència cap a les dones com el que és: VIOLÈNCIA MASCLISTA.

Està a l’ordre del dia que es normalitze la discriminació cap a les dones pel fet de ser dones, és necessari treballar en un canvi cultural ampli, la societat en conjunt ha de lluitar davant la violència patriarcal, hem de posar fi a la situació de desigualtat que s’estableix en el marc d’un sistema de relacions de dominació dels homes sobre les dones.

Potser que aquest sistema siga el que faça que posem el focus en la víctima, en la dona? Perquè no posem el focus en l’agressor, en l’home???

Necessitem la col·laboració de totes les agents socials i polítiques i no banalitzar cap acció de discriminació cap a les dones.

L’iceberg de la violència masclista és molt aclaridor:

Font:https://www.elnacional.cat/ca/societat/video-iceberg-violencia-masclista_673571_102.html
Font:https://www.elnacional.cat/ca/societat/video-iceberg-violencia-masclista_673571_102.html

En aquesta il·lustració, damunt de l’aigua trobem el fet visible, que destaca i es fàcil de veure, però que només és una xicoteta part del que realment s’amaga baix. A dalt són els feminicidis, els abusos sexuals, les agressions, les amenaces o els crits; la violència explícita cap a les dones que deixa empremta i que totes i tots reconeixem. Però baix l’aigua, l’iceberg segueix i amaga conceptes que en moltes ocasions normalitzem, com per exemple els micromasclismes, el llenguatge, humor o publicitat sexista, el control, la humiliació, la invisibilització o el menyspreu.

Hem de reeducar en igualtat, sensibilitzar i previndre la violència cap a les dones, però també hem de tractar i rehabilitar als agressors. És fonamental posar el focus en l’home agressor i en la seua responsabilitat per ajudar a previndre futures agressions.

Vosaltres homes, sou els que heu de superar el masclisme i aprendre a relacionar-vos en igualtat i respecte, creem entre totes espais per a formalitzar noves estructures per a relacionar-nos superant el sistema patriarcal que ens oprimeix.

Al feminisme ens falta un espai de confiança on ens organitzem com a supervivents del patriarcat i del treball feminitzat i precaritzat.

És necessari crear aliances com un sistema col·lectiu i oferir una proposta conjunta enfront del sistema que ens oprimeix.

Per això és necessari crear xarxa i formalitzar una estructura que siga un instrument d’unió però no sols per a totes, per a totes i tots.

Hem de crear espais on teixim des de les nostres diferències els objectius comuns necessaris per a contribuir a la igualtat real de les dones, hem de trobar-se, retrobar-se, conéixer-se, compartir i empoderar-se.

Comencem?

La lluita continua…

Regidora a Casinos – Secretaria de Feminismes IdPV

Add comment