Política d’aliances.

Per Vero Ruiz i Pasqual Mollà.

Debatre, acordar, compartir…. sumar.

Els orígens d’Iniciativa PV sempre han estat marcats per una voluntat clara d’aconseguir un projecte polític que concitara un suport ample dintre de la societat valenciana, i també, d’una ferma convicció en què diversitat no és una rèmora per aquest objectiu, tot el contrari, ha de ser una característica que li done més força, un abast més ample i una perspectiva més llarga i oberta.

Al Congrés Fundacional de 2007 es deia: “La nostra voluntat és la de representar a l’electorat valencià d’esquerres i progressista, ecologista i valencianista amb l’objectiu de concretar propostes de canvi real per a construir una societat més plural, oberta, solidària, democràtica, ecologista i igualitària. Des d’aquesta perspectiva, Iniciativa vol construir una alternativa amb altres formacions polítiques per a configurar i ocupar l’espai social, polític i electoral que impedisca la consolidació d’un sistema de perfil bipartidista i que permeta, des de hui, construir una opció de govern per a les eleccions autonòmiques de 2011 molt ampla.”

I a la Conferència Polítca de 2016 (Des d’un Govern de Canvi cap un Valencia- nisme de Majoria) es remarcaba: “El nou valencianisme, que plantegem com de futur, per tal que siga un valencianisme per a la majoria i de la majoria, ha de ser plural, ha d’admetre les diferents formes d’entendre la identitat valenciana, que no pot dependre dels cognoms, del lloc de naixença o de la llengua parlada, sinó exclusivament de la voluntat de cadascú de ser allò que vulga ser com a persona lliure dins d’una societat equilibrada i integradora. Hem de fer confluir la majoria electoral a què aspirem, i la majoria social compro- mesa, còmplice i estable, que la societat valenciana necessita, perquè cal afrontar les reformes i la regeneració democràtica que propicien el canvi sostingut que desitgem. I això s’haurà de fer des de la pluralitat de les expressions socials i polítiques valencianes i amb la capacitat de trobar les aliances de tota classe que reforcen un teixit de complicitats en el projecte comú.”

Ara, amb 10 anys de bagatge plens d’experiéncies de configuració d’acords polítics i socials que, en general, han donat molt bos resultats, Iniciativa es troba en uns escenaris on caldrà inten- sificar aquest paper facilitador d’acords que permeten actuacions conjuntes sense perdre una diversitat real i productiva.

Les experiències del treball conjunt amb altres formacions polítiques a molts ajuntaments ens aporta una visió molt més concreta del que representa gestionar amb eficiència la diversitat i traure bons resultats en l’aplicació de polítiques que beneficien a la major part de la població facilitant la participació i prioritzant la satisfacció dels drets socials sense exclusions, la cultura, la gestió dels serveis bàsics, la sostenibilitat o la promoció d’activitat de creació d’ocupació amb més qualitat i millor retribució.

I també el Govern de la Generalitat, compartint amb el PSOE i amb el suport parlamentari de Podem, però buscant consensos, participació i suport d’altres formacions polítiques en allò possible i amb el concurs dels agents socials implicats en cada actuació.

És molt més fàcil teoritzar una política de aliances que portarla a la pràctica, pero els 10 anys d’activitat política d’Iniciativa demostren que és possible, amb flexibilitat i paciència, concretar les col.laboracions polítiques en benefici de propostes amb les que hi ha una part a compartir. Hem aconseguit consolidar una coalició electoral complexa com és Compromís, hem teixit aliances que ens han permés accedir a representació al Parlament Europeu i a una bona presència al Congrés i al Senat d’Espanya. Tenim presència molt determinant a Municipis, Diputacions, Corts Valencianes, i innumerables entitats o institucions que s’en deriven d’aquestes representacions on es confronten, es consensuen o es debaten les opcions que nosaltres defensem amb les altres visions que existeixen a la nostra societat amb una notable millora del seu funcionament.

Vero Ruiz, Portaveu del Govern Municipal de l’Ajuntament de Castelló i regidora de Cultura.
Pasqual Mollà, Membre de la Comissió Executiva d’Iniciativa i de la Comissió Negaciadora i de Seguiment de l’Acord del Botànic.

paulasimo

Add comment

css.php