Paraules amb Iniciativa

Resolució de condemna davant el colp militar en Bolívia

Joves amb Iniciativa-Compromís

Fa pocs dies es va confirmar el pitjor pronòstic sobre la situació a Bolívia. Després del reconeixement per part del Govern bolivià de l’auditoria de l’OEA i la convocatòria de noves eleccions, amb la garantia de la substitució del Tribunal Suprem Electoral, l’exèrcit entrava en joc exigint a Evo Morales la renúncia total. En aquests moments la situació és crítica, i el President,
així com altres membres del Govern bolivià, han abandonat del país ja que la seua seguretat no està garantida.

En les últimes setmanes el que estava ocorrent a Bolívia no eren simplement protestes ciutadanes, sinó una operació de l’oposició per a enderrocar al Govern legítim del MAS per la força. Estem davant un colp d’estat, amb l’exèrcit obligant el President a dimitir i perseguint als membres més rellevants del Govern i del partit, com és el cas d’una alcaldessa trasquilada i pintada de color roig públicament. Tots aquests fets s’estan produint amb aliança amb l’extrema dreta boliviana, que mai va estar preocupada per l’anàlisi del procediment electoral, sinó a enderrocar a Evo Morales coste el que coste.

Davant aquesta situació la comunitat internacional no pot mirar cap a un altre costat i ha d’assegurar que a Bolívia es restaure la democràcia i s’assegure la integritat física de tots els dirigents del MAS, de la població de Bolívia, a més de la consecució d’unes eleccions amb garanties.

El Govern espanyol ha de jugar un paper clau i condemnar enèrgicament el Colp d’estat i els seus principals actors. L’Estat Espanyol ha d’implicar-se activament per a garantir l’estabilitat i la seguretat del poble i la societat civil a Bolívia, així com la integritat física d’Álvaro García Linera, d’Evo Morales, recentment exiliat a Mèxic, i de la resta de dirigents del MAS. El
nostre país ha de ser un actiu en el costat de la democràcia i els drets humans a la regió, fins i tot quan això implique posar els valors i els principis per davant dels interessos econòmics de les elits empresarials.
Evo Morales i el seu Govern ja ha fet història, al seu país i a Amèrica Llatina. Els resultats socials, econòmics i d’inclusió de les comunitats indígenes en el sistema bolivià aconseguit pel President Morales han suposat un canvi que serà molt difícil revertir:

Analfabetisme

  • 2006: 13,0%
  • 2018: 2,4%

Desocupació

  • 2006: 9,2%
  • 2018: 4,1%

Pobresa moderada

  • 2006: 60,6%
  • 2018: 34,6%

Pobresa extrema

  • 2006: 38,2%
  • 2018:15,2%

Són precisament aquests assoliments el que persegueix una oposició brutalment racista, que posa la Bíblia per davant de la Constitució i que està disposada a la massacre i la dictadura per a no perdre els privilegis que encara conserva.

Per aquesta raó, des de JOVES AMB INICIATIVA – COMPROMÍS sotmetem a votació els següents acords:

  1. Condemnar el colp d’estat militar que s’està produint en Bolivia.
  2. Traslladar el present acord al Grup Compromís al Congrés dels Diputats perquè per part de l’Estat Espanyol es condemne aquest colp a la democràcia, i l’Estat jugue un paper actiu en la resolució del conflicte.
  3. Donar trasllat dels presents acords a l’Organització d’Iniciativa del Poble Valencià

mgonzalezm91

Add comment