Paraules amb Iniciativa

Declaració institucional del Consell de suport al dret internacional a l’asil de les persones refugiades 

El govern de la Generalitat està desenvolupant un canvi en la gestió de les polítiques migratòries que transita del vell esquema de la integració basada en l’assimilació cultural institucional al paradigma de la inclusió activa i del concepte de multiculturalitat al nou concepte de diàleg intercultural. Es tracta d’un nou enfocament integral d’atenció a la població immigrant al nostre territori, l’atenció dels valencians i valencianes a l’exterior, especialment a la joventut emigrada, i l’atenció i acolliment a persones refugiades com reflecteix el document rector de les oficines d’atenció a persones migrants (PANGEA) aprovat per la Comissió Delegada d’inclusió i drets socials.

El Consell s’ha destacat pel suport institucional i polític en la defensa de les persones refugiades. Ja el 4 de setembre de 2015 va aprovar una declaració institucional davant la situació d’emergència de les persones refugiades i asilades a la Unió Europea i el 13 de març, junt a altres 10 comunitats autònomes, es va formular una petició conjunta de canvi de política migratòria al Govern d’Espanya.

El Consell va ser el primer govern regional de la Unió Europea a visitar els camps de persones refugiades de les illes gregues de Leros i Lesbos, amb una delegació presidida per la Vicepresidenta del Consell, sent testimonis de primera mà del drama que estan patint milers de dones, homes, xiquets i xiquetes. Esta visita va concloure amb la signatura de sengles declaracions d’intencions amb les regions perifèriques de l’Egeu Septentrional i l’Egeu Meridional.

Una mostra més de la implicació del Consell amb els drets humans, particularment els de les persones que més requereixen el suport dels poders públics, va ser la creació d’una direcció general pionera a l’estat en la gestió de la diversitat. La Direcció General d’Igualtat en la Diversitat treballa en una estratègia d’igualtat de tracte, no discriminació i prevenció dels delictes d’odi basada en el respecte a l’individu com element diferencial en la col·lectivitat. El respecte a la diferència és la millor política contra la intolerància, en este cas, contra la islamofòbia.

Tenint en compte allò acordat, el Consell veu amb preocupació l’ordre executiva promoguda pel president dels Estats Units d’Amèrica, Donald J. Trump, que suspén durant 90 dies els visats i 120 dies l’entrada al país de persones refugiades de Líbia, Sudan, Somàlia, Síria, Irak, Iemen i Iran, vulnerant el dret internacional a l’asil reconegut en l’article 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans, en l’article 27 de la Declaració Americana dels Drets i Deures de l’Home, i entrant en conflicte amb el que preveu l’article 18 de Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea. És més, cal tindre en compte l’article 3 del Conveni Europeu de Drets Humans, que prohibeix la tortura i els tractes inhumans i degradants, ja que el Tribunal Europeu de Drets Humans ha declarat en nombroses ocasions que la denegació de l’asil pot suposar una vulneració d’este precepte, així com el principi de no-devolució establert per l’article 33 de la Convenció de Ginebra de 1951 sobre Estatut dels Refugiats.

Per tot això, el Consell:

  1. Manifesta el seu compromís amb el dret internacional a l’asil de les persones refugiades o desplaçades forçosament i en general amb els drets fonamentals i els principis democràtics.
  2. Mostra la seua solidaritat amb les expressions del poble dels Estats Units d’Amèrica en defensa dels drets humans.
  3. Veu amb preocupació l’ordre presidencial que segresta el dret d’asil a les persones de Líbia, Sudan, Somàlia, Síria, Irak, Iemen i Iran i discrimina per raó de creença religiosa, o d’una presumpció de creença religiosa.
  4. Insta a les institucions europees i al govern espanyol a desbloquejar l’arribada immediata de persones refugiades al nostre territori i a defensar este posicionament en la resta d’organismes internacionals.

paulasimo

Add comment