Paraules amb Iniciativa

Qüestionari.

Entrevista amb els tres Co-Portaveus d’Iniciativa del Poble Valencià, Paco Garcia Latorre, Miquel Real Antequera i Mireia Molla Herrera.

Estem amb els tres Co-Portaveus d’Iniciativa del Poble Valencià, Paco Garcia Latorre (Lliria, 1 d’octubre de 1969), Miquel Real Antequera (València, 20 d’octubre de 1966) i Mireia Molla Herrera (Elx, 1982) als que anem a fer unes preguntes sobre el partit, la seua activitat i la seua apreciació política i personal de tot això en aquesta celebració del desè aniversari.

1.- Quina visió personal tens del paper que ha jugat IniciativaPV des de la seua fundació fins ara?

Paco Garcia Latorre: IniciativaPV ha jugat un paper molt important, no sols en la vertebració d’una opció política que superara vells dogmatismes i visions de l’Esquerra tradicional, sinó en la conformació d’una força que ha sabut aglutinar les esperances i anhels de la ciutadania valenciana. Situant el consens, la plura- litat i la diversitat com a valors positius dins l’esfera política i no com a elements de confrontació, com sempre havia passat en el segle XX. IniciativaPV va nàixer amb l’esperit de col·laboració i cooperació dins un projecte més ampli i aglutinador com era el de Compromís.

Mireia Mollà Herrera: Crec que ha representat un motor de generació d’idees, de promoció d’activitat política i de configuració d’acords molt important en els darrers 10 anys de política valenciana i més enllà i, en especial, en el trencament de l’hegemonia del PP a la nostra terra. Aporta dinamisme i, també, reflexió amb una simbiosi molt equilibrada i productiva desenvolupant elements d’innovació en el funcionament partidari i projectant noves maneres d’actuar i de consensuar des de la diversitat que han ajudat a conformar projectes molt exitosos com Compromís, Primavera Europea, A la Valenciana, etc i, crec que el partit ha jugat també un paper molt important en assolir l’acord del Botànic i molts altres acords de governs de canvi.

Miquel Real Antequera: Jo pense que ha protagonitzat un paper fonamental en la renovació de l’esquerra i en la regeneració política de la Comunitat Valenciana. Per una banda, Iniciativa va saber identificar a temps els camins per on havia de transitar l’esquerra del segle XXI, una esquerra que havia d’incorporar els nous valors de l’ecologisme polític, la radicalitat democràtica, la transparència i el valencianisme polític, allunyada de vells clixés. Per una altra banda, la política d’aliances oferta i generosa, unida al brillant treball parlamentari de Mónica Oltra i Mireia Mollá van situar Iniciativa com a força imprescindible per la regeneració política del País Valencià en un moment on el poder absolut del PP ho impregnava tot. Res no seria igual en este moment en el País Valencià si un 20 d’octubre de 2007 no s’haguera fundat Iniciativa del Poble Valencià.

2.- I com valores la teua militància en aquesta organització?

Miquel R.A.: Una experiència molt positiva. Ara Iniciativa ja és un partit gran, però en els seus inicis, malgrat ser un gran partit era un partit xicotet. Un partit on la majoria de militants ens coneixíem. Havíem compartit, en la majoria dels casos, militància en altres partits i teníem trajectòries vitals i polítiques semblants i compartides. Això ha creat vincles humans i afectius molt potents. Per a mi el valor fonamental d’Iniciativa és la seua gent, la gran qualitat humana dels militants i de les militants i els vincles afectius que ens uneixen. Més que una militància política, és ja una militància vital.

Paco G.L.: La veig plena d’aprenentatge i de forja de noves amistats. En estos 10 anys hem passat per moments difícils i per moments dolços. Han estat replets d’experiències vitals i de trobament de nous companys de viatge. També d’acomiadament de persones que formaren part d’esta aventura i hui ja no estan entre nosaltres. Em sent molt satisfet per la tasca realitzada, per la capacitat que hem tingut de essent una força menuda, com hem pogut amb la complicitat de les persones que ens han acompanyat, de poder marcar una agenda política diferent amb la creació de nous marcs de concepció de la política. Marcs que altres han mimetitzat en els últims temps semblant alguna cosa nova, quan ací al País Valencià ja feia temps que els veníem teoritzant i aplicant. Vàrem tindre una visió col·lectiva i hem aconseguit fer-la realitat. Cosa que molts partits creats en situacions semblants i en tant curt espai de temps, mai havien pogut aconseguir.

Mireia M.H.: Trepidant!. Han sigut 10 anys moooolt intensos. Amb moments de molta tristor molt compensats per molts altres en que hem vist com aconseguiem objectius que ni tan sols imaginavem. I sembre amb el suport i la complicitat de la militància del partit i l’ànim de la gent amb la que em relacionaba. Experiències de tota clase que formen part d’unes vivencies que sempre guardaré en la memoria i d’un aprenentatge preciós, així com unes relacions humanes molt gratificants amb moltes persones i, en especial, amb Mónica.

3.- IniciativaPV és una de les components de Compromís, com veus el futur d’aquesta opció política?

Mireia M. H.: De llarg recorregut. L’èxit de la coalició rau en el fet de posar sempre per davant el 90% de coincidències i digerir convenientment el 10% de discrepancies amb un objectiu clar i ample: defensar els interesos del poble valencià des d’una proposta integradora, prioritzant a les persones i les seues necessitats, sostenible i amb una perspectiva de futur que ens dignifique com a persones i com a poble. Hem aconseguit situar aquest discurs entre molta gent que valora l’opció de Compromís com una opció honesta, que és la que millor defensa els interessos del nostre poble i que practica una política amable i de consens que ajuda a donar fonament a governs de coalició que superen al bipartidisme. Encara que hi ha un atac permanent d’altres formación polítiques o grups mediàtics que intenten situar-nos en un extremisme obsolet, el “canvi amable” de Compromís és un valor prou estabilitzat.

Paco G. L.: Crec que la fórmula de la Coalició Compromís és positiva, ja que la part no suplanta al tot i on les diferències, matisos i cosmovisions fan enriquir el projecte. Tot i tindre clar que no és una fórmula fàcil de manejar. Com a formació política Iniciativa-Compromís hem demostrat que els govern plurals són possibles, a més són efectius i eficients. Dins l’àmbit valencià som una opció clarament diferenciada, on la ciutadania es sent representada i valora la capacitat de treball i lideratge. Per tant, crec que la Coalició té futur, siga quina siga la seua formulació. És una força que no ha perdut el seu frescor i a la que se li valora interna i externament del nostre territori. Tenim un projecte de País, una gran líder com és Mónica Oltra i un gran equip de dones i homes amb capacitat per seguir regenerant la política i implantar iniciatives que ajuden a rescatar persones.

Miquel R.A.: Compromís és el millor “invent” que haja pogut tindre Iniciativa. És tecnologia política punta. Iniciativa sempre va apostar per confluir políticament diverses opcions provinents de l’ecosocialisme, l’ecologisme i el valencianisme polític. Esta confluència i el fet d’identificar perfectament els interessos del poble valencià, els anhels de les persones i la lluita implacable contra la corrupció del PP van fer de Compromís l’opció imprescible per al canvi polític valencià. Per això jo crec que té un gran futur per davant. Compromís ha demostrat ser una ferramenta eficaç que millora la vida de les persones, defensa els interessos valencians i sap estar al costat de les capes más fràgils, vulnerables i invisibles de la societat. La combinació de la unitat d’acció i la pluralitat interna, unida els mecanismes de presa de decisions que fungen de les imposicions són una garantia de continuïtat. Compromís, de fet, va avançar-se en anys a practiques d’allò que ara diuen “nova política”, com les primàries, i eixe és el camí per on hem de seguir: el de la innovació política, la pluralitat interna i la radicalitat democràtica.

4.- 8 anys d’oposició i 2 de govern a la Generalitat. Quin balanç fas de tot plegat?

Paco G. L.: La ferma convicció dels que vàrem iniciar este projecte ens va fer forts i valents, sabíem que el País necessitava un canvi i que nosaltres havíem de formar part d’ell, o simplement no hi hauria canvi. Els temps d’oposició ens va marcar el camí que havien de seguir, creant sinèrgies amb la societat civil i els diferents col·lectius valencians que estaven cansats de tanta corrupció i polítiques pensades per a uns pocs. Ara, en este poc de temps al govern, hem tingut oportunitat de redreçar la herència reputacional rebuda, assentar les bases per al futur i materialitzar a través del Govern del Botànic i les prop de 50 lleis tramitades al parlament Valencià, quin ha de ser el nou camí que tinga com a únic objectiu el millorar la vida de les persones.

Miquel R. A.: El balanç no pot ser més positiu. No crec que hi haja precedents d’un partit que en tan poc de temps haja tingut una progressió electoral tan important. Però jo distingiria tres etapes. La primera és la de la legislatura 2007- 2011, la més dura, la de la lluita per la visibilització i la lluita constant contra la corrupció del PP i el ser poder absolut. La segona, la de la consolidació quan, contra topes les enquestes i després d’un treball immens i una campana electoral magnífica, vam superar els anteriors resultats i, contra pronòstic, ens vam convertir en la tercera forma política. Aquella nit electoral la recorde com la millor de la meua vida política. I la tercera, la del govern, la d’haver derrotat al PP i haver pogut conformar un govern de coalició que crec que és un model. I també, com no, que el model valencià siga ara un model exportable. Hem aconseguit revertir la mala imatge de la política valenciana i hem traslladat una manera nova de fer política i de gestionar des de l’honestedat, la generositat, la transparència i el rigor en la gestió.

Mireia M. H.: I de governs a molts municipis com a Elx. El balanç dels 8 anys d’opossició no es pot deslligar dels espectaculars resultats de les eleccions municipals i autonòmiques de 2015, i de la presència institucional de Compromís al Parlament Europeu, al Congrés i al Senat, als ajuntaments, a les Diputacions i al Govern de la Generalitat. Hem fet una opossició dura i exitosa, que ens ha servit per coneixer les institucions i captar les necessitats de la gent i les possibilitats d’acció dels governs. Jo diria que hem aprés el que cal fer i el que no és admisible de cap manera. I hem trencat la “closca informativa” en que els adversaris polítics i mediàtics ens volien tancar. Hem arribat a tot-hom amb un missatge d’honestedat, de dignitat i de valentia que cal conrear, actualitzar i vigoritzar. Estic molt contenta d’aquest treball col.lectiu i això fa que els “mals moments”, que de tot hi ha hagut, estiguen molt superats per la satisfacció del treball ben fet.

5.- Un desig personal per als propers 10 anys d’Iniciativa.

Miquel R. A.: El millor que desitge per a Iniciativa és que continue sent un bon instrument d’acció política en favor de la gent més vulnerable, que continue sintonitzant amb amb els anhels i les esperances de les persones i que continue transitant pel camí de l’esquerra moderna, de l’ecosocialisme i del valencianisme polític. Pense que, a més, Iniciativa ha de seguir impulsant les polítiques d’aliances que l’han caracteritzat i seguir fent de Compromís el millor instrument de defensa dels interessos valencians desde la pluralitat i la radicalitat democràtica.

Paco G. L.: Que mantinguem viva la flama de la il·lusió, la força, i el coratge que ens varen empentar a esta aventura que ha possibilitat un Govern de canvi amb noves formes de fer i entendre la política.

Mireia M. H.: Molta felicitat quotidiana per aquest gran grup humà que es Iniciativa i molts èxits en l’acció política per traslladar aquesta felicitat a la societat valenciana. Espere que seguim treballant i aconseguint bons resultats i seguir coneixent moltes bones persones, amb molta iniciativa, amb les que compartir debats, projectes, objectius i vivències. I que s’en vaja Rajoy…

6.- Voleu afegir…

Paco G. L.: Donar les gràcies a totes les persones que junt a IniciativaPV varen creure i creuen que el canvis són possibles, posant la política al servei de la gent i generant normes que milloren la vida buscant la felicitat de tots els dies.

paulasimo

Add comment